Huzarensalade.

Huzarensalade, is tegenwoordig een overbekend gerecht, maar weinigen is bekend, dat het ontstaan is in Deventer.

De daar gelegerde Huzaren van Boreel, gingen s’avonds vaak achter de huizen langs van de aanzienlijke Deventer families, waar veelal de Sallandse en Gelderse meisjes als dienstboden in dienst waren. Om nu voor die arme soldaten iets te eten te hebben, als welkome afwisseling op het eentonige kazerne eten, verzamelden zij heimelijk het overgebleven eten van de familie. Omdat zij dat niet op konden warmen, omdat dan uit zou komen dat zij eten hadden achtergehouden, prakten zij dat door elkaar en gaven dat al dan niet met wat vleesresten aan hun huzaar te eten, en aldus is de huzarensalade ontstaan.
Heel anders ging het toe in bijv. Dordrecht waar dienstboden in hun contract lieten opnemen dat zij niet vaker dan twee maal in de week zalm of kaviaar wilden eten. Dat kwam, omdat in de goede oude tijd de Biesbosch, welke ontstaan is na de verschrikkelijke Elisabetsvloed in 1421 waarbij maar liefst 16 dorpen in het ziedende zeewater verdwijnen, jaren later staken sommige kerktorens nog boven het water uit, stijf stond van de steur (kaviaar), zalm en elft. Door vervuiling en afsluiting zijn deze trekvissen verdwenen, en vervangen door bijv. brasem, baars, snoek, ruisvoorn en paling, terwijl in vroeger dagen de bever er ook volop aanwezig was, maar die in de loop der tijden is uitgeroeid. In 1889 is de laatste bever in Nederland bij het dorpje Zalk in Overijssel doodgeslagen. Inmiddels zijn weer bevers uitgezet in verschillende gebieden in Nederland o.a. in de Biesbosch. Bevers werden vroeger gegeten door de gegoede katholieken op vrijdag. Dat kwam omdat de katholieken op vrijdag geen vlees mochten eten, maar wel vis. De bever werd door de katholieke kerk als vis aangemerkt vanwege zijn staart en zwemvliezen, zodoende was op vrijdag de bever een delicatesse voor diegenen die het zich konden veroorloven. Bevers zijn doordat zij maar eens per jaar 1 of 2 jongen werpen, terwijl ook nog maar een kwart volwassen wordt vrij zeldzaam, terwijl als een leefgebied verzadigd is, de vruchtbaarheid automatisch afneemt.

Anton G.M.Heijmerikx
Schwetenkamp 5
49762 Lathen
Duitsland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: