Haren.

Haren aan de Ems, ver van zee gelegen, en de Ems is zeker geen grote rivier, maar toch de stad van de binnenschippers, waar ca.2003, 50 binnenschepen, en ca. 170 kust en zeeschepen hun thuishaven hebben.
Niet vreemd dat zij hier een scheepvaartmuseum hebben, waar de geschiedenis van Haren en zijn schepen breed uitgemeten is. Ook kan men vanuit Haren mooie kanotochten maken met gehuurde kano’s.

Minder bekend is het, dat Haren in 1945 is bevrijd door de Canadezen en de Polen. Deze Polen bleven noodgedwongen achter, de Poolse soldaten, hadden in de Concentratiekampen van Emsland, vele landgenoten bevrijd die daar gevangen gehouden werden, maar hun vaderland was bezet door de Sowjet Unie, en konden zij niet terug.
Op Pinksterenzondag 1945, werd er voor de gemeente Haren aan de Ems, “Auf anordnung der Militärregierung�, de plaatselijke bevolking gelast, hun woningen te verlaten met achterlating van al hun spullen, meubilair en zelfs hun eetbestek.
514 huizen werden verlaten, en de 3050 inwoners zochten hun heil in de verre omgeving, meestal bij boerenfamilies.
Het dorp Haren veranderde van naam, en werd Mackow genoemd, en werd vanaf die tijd door Poolse militairen en bevrijdde Poolse gevangenen uit de concentratiekampen bewoond, welke door de later geheten UNHCR van de Verenigde Naties werden onderhouden.
De naam Mackow was afgeleid van de achternaam van de Poolse commandant van de 1e pantserdivisie, Stanislaw Maczek. De naamsverandering duurde van 24 juni 1945 tot 4 augustus 1948, en werd pas veranderd, toen er de Duitse Bondsrepubliek werd gesticht.
Er lopen dus enkele honderden mensen op deze wereld rond, die als geboorteplaats Mackow hebben staan, en die plaats nergens meer te vinden is.
Pas op 6 september 1947, werden na lange moeizame onderhandelingen 163 huizen vrijgegeven, maar pas een jaar later werden die huizen ook daadwerkelijk door de Poolse vluchtelingen verlaten en teruggegeven. Ook voor die Polen was het een treurig moment, want hun vaderland was na de oorlog door de Sovjet Unie bezet, en ook zij konden nergens heen. Wat er met de andere huizen is gebeurd, heb ik niet kunnen vinden, maar kijk je nu het telefoonboek van Haren door, vind je er opvallend veel Pools klinkende namen.

Anton Heijmerikx, Lathen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: