Over

Geschiedenis en ook familiegeschiedenis, het heeft altijd mijn interesse gehad, en als je die twee zaken als hobby kunt combineren, dan is dat mooi meegenomen.
Ruim 34 jaar werkzaam geweest zijnde op een archief, zat ik natuurlijk rondom in de geschriften van de geschiedenis en kon uiteraard naar hartelust in de openbaar zijnde archieven en boeken snuffelen en lezen in mijn vrije tijd.
Nu heeft geschiedenis in het algemeen mijn interesse, en niet een specifiek onderwerp, alhoewel de kleine geschiedenis, zeg maar de plaatselijke geschiedenis mijn voorkeur heeft, zeker ook omdat dat meer een verhaal is uit de overlevering, en vaak niet of weinig op schrift gesteld.
Ook foto’s en prentbriefkaarten die in het bezit van de familie waren, hadden mijn interesse, zeker als er verteld werd wie er op afgebeeld stonden, zonder dat er namen bij stonden.
De mooiste combinatie is uiteraard een oude familiefoto, met daarbij het verhaal dat bij overlevering bewaard is gebleven.
Voor mij persoonlijk is het verhaal met daarbij een mogelijke foto van een persoon, die door wat voor reden ook, een rol heeft gespeeld in de kantlijn van de meestal plaatselijke samenleving, het mooiste verhaal.
Maar wanneer dat verhaal niet opgeschreven wordt, is de persoon gedoemd te verdwijnen in vergetelheid, vandaar mijn pogingen omdat te verhinderen. (zie categorie Salland Regionaal)

Ook nu wij in Duitsland wonen, waar recente geschiedenis steeds minder een taboe aan het worden is, kan nog veel genoteerd worden. (zie categorie Oorlogsperiode)
Direct na het einde van WO II, moesten alle Duitsers hun mond houden, zeker van de nieuwe bezetters, de Amerikanen, Engelsen, Fransen en de Russen, aangevuld met troepen uit andere landen zoals Polen Canadezen etc., want alle Duitsers waren slecht.
Dat gegeven is gelukkig achterhaald, maar direct na de oorlog verdedigbaar.
Als je hier nu de verhalen hoort, en ook leest hoe als de bezetter na 1945 hier in Duitsland handelde, kun je ook daar grote vraagtekens bijzetten.
Ook de kinderen, tussen 5-15 jaar hielden hun mond, ook zij waren “slecht�, terwijl zij wel degelijk de oorlog hebben meegemaakt.
Die zelfde kinderen hielden later hun mond uit respect voor hun ouders die al dan niet fout waren geweest in de oorlog, hetzij vrijwillig, hetzij verplicht.
Dat zij die de oorlog bewust hebben meegemaakt niet altijd vrij waren in hun keuze, moge duidelijk zijn.
Pas nu de kinderen van toen nu zo de leeftijd van over de 50 jaar hebben bereikt, en hun ouders zijn overleden, pas nu komen de verhalen van wat zij hebben meegemaakt.
En iedereen kent de oorlogsmonumenten, met hun opschriften van 1914-1918 en 1939-1945, en tel eens het aantal namen die erop vermeld staan het dorp of gehucht, dan schrik je van het aantal in verhouding met het aantal inwoners van toen.
Ook heeft men bijv. in Papenburg met behulp van de deelstaat Niedersaksen en particulieren een Documentatie en Informatie Zentrum D.I.Z. opgezet, waar men de geschiedenis van o.a. de 15 concentratiekampen in Emsland voor iedereen toegankelijk heeft gemaakt.
Ook zijn er vergevorderde plannen, om het kamp Esterwegen opnieuw als monument in te richten, als waarschuwing voor heden en de mensen van de toekomst.

En als je dan leest, dat het grootste contingent buitenlanders van de Waffen SS uit Nederland afkomstig was, en ook dat de burgemeester van een naburig Drents dorp Kerstavond viert bij de commandant van een concentratiekamp net over de grens, mag je de wenkbrauwen fronsen. Evenals als je leest, dat ontvluchte gevangenen uit verschillende kampen, die richting Nederland vluchtten, maar aldaar opgepakt, onmiddellijk terug gingen naar Duitsland, en het meestal niet hebben kunnen navertellen.
En toch, zie je in Duitsland ook de monumenten voor de Joodse slachtoffers, die monumenten zijn in grote getale aanwezig, en niet achteraf, maar veelal in gebieden die druk bezocht worden. Zulke monumenten ben ik in Nederland, waar buiten Duitsland om, de meeste Joden zijn weggevoerd, weinig of niet tegengekomen.
Natuurlijk zijn er ook nu nog sympathisanten van Nazi Duitsland, en gelukkig doet de Duitse politie en justitie hun best om daar iets aan te doen, maar als hun de grond onder de voeten te warm gaat worden, wijken zij uit naar Nederland, waar hun weinig of niets in de weg wordt gelegd. En recentelijk las ik, dat het aantal rechts extremisten in aantal kleiner is in Nederland, maar percentagegewijs hoger dan in Duitsland.

Gelukkig denken wij nu anders over Duitsland en de Duitsers, behalve dan bij het voetballen, maar in Duitsland leeft Nederland-Duitsland, of Duitsland-Nederland eigenlijk helemaal niet.

Neemt niet weg natuurlijk, dat ook Duitsland een afschuwelijke oorlogsgeschiedenis heeft, en dat mag en moet je ook niet verdoezelen, maar dat mag je de Duitsers van nu niet aanrekenen, zij zijn nu blij met een periode van 60 jaar geen oorlog, en dat heeft Duitsland nog nooit eerder meegemaakt.

Geschiedenis is iets, wat mensen zich herinneren en graag horen willen, maar als je objectief kijkt, kun je de balk in eigen ogen niet missen, onze rijkdom in Nederland hebben wij ook gedeeltelijk te danken uit de oorlogen die in het verleden gevoerd zijn, al zijn die dan van oudere datum, en bezingen wij niet nog altijd Michiel de Ruyter en Piet Hein met zijn zilvervloot, die eigenlijk ook niet meer was dan een piraat met toestemming van de toenmalige regering van de 7 provinciën en de Heeren 17 van de V.O.C. Verenigde Oost-Indische Compagnie en de W.I.C. West Indische Compagnie, en hoe zouden wij er nu voorstaan, zonder verovering van Indië met zijn specerijen, en Suriname en de Boven en Benedenwindse eilanden, en dan nog maar niet te spreken van de slavenhandel, en de grote gebieden waar Hollanders hun koopwaar gehaald en gekocht hebben, of was het geroofd. Gelukkig zijn heden ten dage zulke praktijken niet meer mogelijk, alhoewel !!!!!!! ??????
Geschiedenis moet men ook zien in de tijd van toen, om er heden iets van te leren.

Anton G.M.Heijmerikx

3 gedachten over “Over

 1. Beste,
  Ik las dat je veel over het Dorp Wahn weet.
  Zelf ben ik bezig met de stamboom van Mundorff
  mijn oudovergrootouder zou Anna Catharina Schneider en Mundorff Christiaan
  zij hadden zeker 1 zoon Jacobus Mundorff geb te Wahn
  circa 1763 hij is op zijn beurt gehuwd met Offermann Elisabeth
  Nu is mijn vraag ,of jij me misschien verder kan helpen om hun gegevens te kunnen bemachtigen.
  bij voorbaat dank ik u
  Mundorff Myreille

  Like

 2. Geachte heer Heijmerikx,
  Rond 1726 vestigt zich te Landsmeer als bakker Hendrik Heijmerikx. Hij is gehuwd met Roelofje Jans Tomelius en heeft ten minste twee kinderen: Femmetje en Hendrikje.
  Weet U meer van de herkomst van deze bakker ?
  m vr gr

  Ruud Louw

  Like

 3. Mijn zus mailde mij dat ze u gemaild had over de fam van der weegh uit raalte. Maar ik kan die site niet vinden waar we zelf opstaan, ze heeft ons en onze kinderen al wel doorgegeven maar zie hier niks van op uw site staan. Kunt u me mailen waar ik het onder kan vinden. bij voorbaat hartelijk dank.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: