Bedevaart en kermis in Sogel

Een op het oog misschien een wat vreemde combinatie, maar eentje die al wel een heel lang leven beschoren is.

Een combinatie van een kerkdienst en feest, is niet ongewoon in Emsland, ook de vele Schutterij verenigingen beginnen als zij feest hebben, met een traditionele H.Mis.

En aangezien er heel veel Schutterijverenigingen zijn, heeft de pastoor het soms erg druk.

Ook de schoolkinderen beginnen met hun St. Maarten, vastenavond of Driekoningen rondtocht met een dienst.

Bij de Driekoningen rondtocht, halen zij geld op voor een vooraf genoemd doel in meestal de derde wereld, en geen snoep, alhoewel zij lusten het wel en slaan het natuurlijk ook niet af. Als u nu in Duitsland op vakantie bent, of anderszins, en u ziet bij de voorduur staan C.B.M. en een jaartal, dat weet u dat de bewoner gesponsord heeft met Driekoningen, en dat de letters staan voor Caspar, Balthasar en Melchior, de 3 koningen, wier feestdag op 6 januari gevierd wordt.

 

Ook dit jaar 2006, is er weer zo’n bedevaart en kermis, en minstens voor de 260e maal, omdat archieven als laatste datum 15 augustus 1746 opgeven, maar mogelijk is de bedevaart ouder.

Het is de Maria Hemelvaartsbedevaart te Sögel, die dan wel niet meer op 15 augustus gehouden wordt, maar op de zondag erop volgend, en dat enkel omdat 15 augustus niet meer als een zondag gevierd, en dus geen vrije dag meer is, zoals dat vroeger wel het geval was.

Vele duizenden gelovige bezoekers volgen de bedevaart op het terrein van het kasteelslot Clemenswerth in Sögel, waar een traditionele processie rondtrekt, welke een hoogtepunt is samen met een H.Mis in de open lucht, die in 2006 gecelebreerd is door bisschop Franz-Josef Bode van het bisdom Osnabrück.

 

Dat velen niet komen naar zo’n processie en H.Mis op zondagmorgen, moge in 2006 duidelijk zijn, ook hier lopen de kerken leeg, alleen niet zo snel als in Nederland, en hier zie je niet enkel grijze “kopjes�, maar zie je gelukkig toch ook nog jeugdigen.

Het moet gezegd, dat voor de jeugd veel, heel veel gedaan wordt, en dat de gedachte van wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, hier zeker van toepassing is.

 

Maar de kermis zal meer publiek trekken dan de processie en de H.Mis.

Al op de zaterdag voorafgaande begint de kermis, maar dan wel met een vesperdienst ter ere van Maria Hemelvaart s’middags in de St. Jacobskerk van Sögel, na de dienst gaat de kermis open, met de vele spectaculaire attracties, en iedereen die wel eens een kermis heeft bezocht, kan dat zelf wel invullen.

Alleen in Duitsland, komt daar nog bij, de vele traditionele bier en braadworstkramen.

 

De Museumspoorbaan “Hümmlinger Kreisbahn�, zal op zondag zijn museumtrein, de “Pingel Anton�, laten rijden voor de bedevaartgangers, er daarvoor speciaal nabij slot Clemenswerth een station inrichten.

Natuurlijk hopen zij en met hen vele anderen, dat reizigers daar gebruik van maken, en de kermis en zijn attracties ook gaan bezoeken, zij zorgen er dan ook voor, dat de bezoekers mee terug kunnen na afloop van al die festiviteiten naar Werlte en of Lathen

Op Zondagmorgen dan de processie en H.Mis op het terrein van slot Clemenswerth, in de open lucht vanwege de vele bedevaartsgasten, het kerkje op het terrein is nu eenmaal te klein om iedereen te herbergen, en vanaf 12.00 uur gaat de kermis dan weer open.

Vele attracties, veel muziek en al gezegd veel bier en braadworst.

Nieuw voor 2006 is de preventiedag, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Sögel, het Duitse Rode Kruis en het Hümmlingziekenhuis Sögel, die gezamenlijk een waarschuwing laten horen om medische voorzorgen te nemen, en waarbij diverse testen en informatiestands zullen worden aangeboden, zoals bloeddrukmeting, bloedsuiker, rugbelastingssimulator, voedingsadviezen enz. en dat alles om de kwaliteit van leven voor later te verbeteren. Met al het bier en braadworst misschien niet geheel overbodig. Verschillende ziekenhuisartsen en huisartsen zullen daarbij aanwezig zijn. Ook de krankenkassen (ziektekostenverzekeringen) zullen aanbiedingen doen voor een zgn. gezondheidsonderzoek. Weinig verzekerden weten in Duitsland, dat zij vanaf hun 35e, uit voorzorg onderzocht kunnen worden zonder ziek te zijn.

 

Ook op maandag is er nog volop kermis, vanaf 11.00 uur, met vele festiviteiten de hele dag, en s’avonds is er meestal een open air concert, en traditioneel zal de kermis afgesloten worden om 22.00 uur met een groot vuurwerk.

En volgend jaar, volgend jaar zal er ongetwijfeld wederom een Maria Hemelvaartbedevaart plaatsvinden.

 

Anton G.M.Heijmerikx, Lathen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: