Transrapid, Magneetzweefbaan, in Lathen

Vrijdag 22 september 2006, iets voor tien uur ’s morgens, een enorme knal, en de gevolgen zijn catastrofaal, 23 mensen vinden totaal onverwachts de dood, en 10 gewond waarvan enkele zeer ernstig.

De wereld staat even stil in Lathen.

De Transrapid knalt met ca. 170 km p/u op een zich dan op de baan bevindende onderhoudswagen, die elke dag zijn rondje rijd, om te kijken of de baan vrij is van ongerechtigheden zoals takken etc.

Normalerwijze behoort die onderhoudswagen zich van het spoor verwijdert te hebben, alvorens de Transrapid het groene licht krijgt te vertrekken om zijn 2 rondjes te maken van in totaal 33.6 km, maar door menselijk falen zijn beiden ongelukkigerwijs gelijktijdig op de baan.

Omdat de Transrapid zonder wagenvoerder zich voortbeweegt, en controle vanuit de controlekamer plaats vindt, heeft niemand kunnen ingrijpen toen de onderhoudswagen plots voor de trein opdoemde.

De twee inzittenden zien nog kans van de onderhoudswagen te springen, zo’n 5 meter naar beneden, en hebben desondanks ook nog kans gezien om 3 gewonden uit de trein te halen, alvorens de eerste reddingswerkers ter plaatse zijn.

Binnen 7 minuten waren de eerste hulpverleners ter plaatse, en dan te bedenken, dat die hulpverleners, zeker in het begin allemaal vrijwilligers zijn, die gewoon werken, en van daaruit te hulp moeten schieten.

Verschrikkelijke beelden moeten zij aangetroffen hebben, en onder erg moeilijke omstandigheden, omdat de Transrapid nog ca. 5 meter boven de grond staat, en de onderhoudswagen de bovenkant van de trein heeft weggevaagd, en boven op die trein ligt, terwijl ook brokstukken over een groot gebied verspreid liggen.

Het heeft uren geduurd, tot laat in de middag om alle dodelijke slachtoffers te bergen. Ambulances, traumahelikopters, die geluiden waren de hele dag te horen.

Enkele honderden hulpverleners zijn de hele dag koortsachtig in de weer geweest, sommigen zichtbaar aangeslagen, radio en TV ploegen nemen bezit van de omgeving, schotels worden gericht, en horden verslaggevers rennen achter elke hoogwaardigheidsbekleder aan, om toch maar te proberen om meer details te mogen vernemen.

Inwoners van Lathen komen naar de plek des onheil, meestal stil en bedrukt, ook pratende met bekenden, de eerste bloemen worden tegen het hek gelegd, de eerste kaarsen worden ontstoken, en de eerste kindertekeningen liggen daarbij.

In de namiddag hebben takelauto’s de onderhoudswagen van de trein gelicht, en wordt die afgevoerd voor technisch onderzoek, mensen staan met de hand voor de mond en verschrikt te kijken naar wat daarvan over is, als die langskomt.

‘S avonds een extra uitzending van het journaal op de Duitse TV, en dan zie je vanuit de lucht de opnames van de verschrikkingen.

De Duitse kanselier Angela Merkel komt persoonlijk poolshoogte nemen, evenals de verkeersminister Wolfgang Tiefensee, die op het moment van het ongeval zich in China bevind om te praten over de Transrapid, en de mogelijkheid van verkoop van treinen aan China.

 

Woensdag 27 september 2006, om 10.00 uur begint de herdenkingsdienst voor de slachtoffers en de nabestaanden van het ongeluk, aanwezig zijn verschillende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de Bondspresident van Duitsland, Horst Köhler en zijn vrouw, die persoonlijk in een gesprek, zijn deelneming betuigt aan alle aanwezige familieleden van de slachtoffers.

In een indrukwekkende oecumenische dienst in de St.Vituskerk in Lathen, welke bezet is door 600 mensen, en te klein voor alle personen die daarbij wilden zijn, want buiten op het plein staan nog zo’n 500 mensen stil en teneergeslagen te luisteren naar de dienst welke vanuit luidsprekers te volgen is.

Toespraken zijn er van de ministerpresident van Niedersachsen Christian Wulff, de Evangelische regiobisschop Doris Janssen-Reschke, de katholieke bisschop Franz Josef Bode, alle bijgestaan door de plaatselijke geestelijkheid. Stil, heel stil wordt het als de 2 plaatselijke geestelijken 23 kaarsen ontsteken, 1 voor elk slachtoffer.

Stil is het ook bij de magneetzweefbaan, het voortbestaan van de Transrapid staat op het spel, en daarmee de toekomst van vele werknemers.

Een systeem van vervoer, wat technisch erg hoogstaand is, arm aan onderhoud omdat er weinig bewegende delen zijn, geen wielen daardoor is er vrijwel geen geluidshinder, en de kosten aan energie zijn ook laag, de trein zoeft voorbij, en ook zittend in de trein is het een belevenis zonder schokken over rails etc. je zweeft letterlijk en figuurlijk over de baan.

Door het sturen van elektriciteit over de baan, en het opwekken van een magnetisch veld verheft en beweegt de trein zich, en ieder kind heeft vroeger wel eens geprobeerd om twee zich afstotende magneten tegen elkaar te drukken, en dat lukte bijna niet, en dat is eigenlijk het principe van de magneetzweefbaan.

Het woord zegt het al, zweven en dat boven een baan met een enorme snelheid van rond 500 km/uur, het kan de toekomst zijn, maar de aanlegkosten van zo’n baan zijn hoog erg hoog, en dat weerhoud de ontwikkeling van dat vervoer.

Maar bedenk eens, Groningen-Maastricht binnen 1 uur, geen vliegtuig kan daar tegen aan, als je inchecken daarbij ook nog eens meetelt.

Helaas, menselijke falen, had en heeft grote en ernstige gevolgen voor veel mensen, zeer veel mensen, voor direct en voor de toekomst, men mag hopen dat die toekomst voor die velen draaglijk mag zijn.

Een bedrag van € 280.000,- is inmiddels gestort op rekeningnr (Kontonr.)100 103 8031 blz. (Bankleitzahl) 266 500 01van de Sparkasse Emsland, geld dat bestemd zal worden om de kinderen van de slachtoffers voort te helpen, maar ook o.a. bestemd om een bejaard echtpaar uit Zuid Duitsland op te kunnen halen voor de herdenkingsdienst in Lathen, om hun enige zoon die onder de slachtoffers is, te herdenken.

 

Lathen, een dorp met toekomst, waar velen zich vestigen waaronder vele Nederlanders, waar die toekomst voor de werkenden onzeker kan worden bij het eventueel verdwijnen van de Transrapid, en waar per jaar tussen 50-60.000 toeristen op afkwamen.

Een dorp wat de laatste tijd helaas te vaak negatief in het nieuws is geweest.

Allereerst een ernstig auto-ongeluk op de A31 ter hoogte van Lathen in 2005, waarbij enkele doden vielen waaronder Nederlanders, deze zomer, een echtpaar uit Lathen welke regelmatig een dagje gingen vissen in een kanaal bij Musselkanaal, en welk echtpaar genietend van hun oude dag en de rust aan de waterkant door 2 Poolse asielzoekers en een Nederlands meisje plots totaal zinloos zijn vermoord, en nu dit zware ernstige ongeval.

Een ongeluk komt nooit alleen zegt men wel eens, maar mag het nu aub afgelopen zijn.

 

Anton G.M.Heijmerikx. Lathen

 

Colofoon.

Emsland Kurier 24-9/1-10-2006

Der Wecker 24-9/1-10-2006

Sonntags Report 24-9/1-10-2006

Focus 25-9-2006

Eén opmerking over 'Transrapid, Magneetzweefbaan, in Lathen'

 1. Ik vind het verschrikkelijk wat er daar gebeurt is in Lathen (Duitsland).
  Wij staan zelf op een camping in steinbild vlakbij lathen.
  We zijn er ook geweest toen de trein er nog boven op stond….
  Alleen de stilte al dat kun je niet begrijpen en die kinder tekeningen van misschien kinderen die hun ouders verloren zijn.
  Geen woorden voor….
  We zijn er afgelopen zondag ook nog even geweest vreselijk een man was jarig 2 dagen na de ramp en vooral in deze tijd decembermaand feestmaand…nou voor die mensen vast niet.
  Vreselijk gewoon.
  We hebben deze zomer even bij de trein geken hoe snel die ook ging dat was mooi om te zien maar nu….het is niks meer aan je blijft alle mensen herdenken als we daar komen.
  Ik heb er geen woorden voor ik leef ook met iedereen mee die iemand of hun ouders zijn verloren …

  Lieve mensen uit lathen…Ik hoop dat in de toekomst het veel beter gaat dan nu met alles…het is gewoon verschrikkelijk.
  Gecondoleerd iedereen met hun ouders…familie vrienden kennissen vader of moeder vriendin vriend enz….

  Als ik verdriet had netzoveel als de druppels regen zou ik de hele dag huilen maar we moeten allemaal verder hoe moeilijk het ook is.en ik vind het niet leuk dat er niet gereageerd word op deze site.
  Wel geld storten maar laat ook even een bericht achter voor die mensen of familie van het ernstige drama…

  Dat hebben ze in deze dagen nodig…

  Ik blijf aan jullie denken ….. sandra

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: