Drankvoorziening, water en bier.

Anno 2000, begin deze eeuwwisseling, maken wij ons hopelijk zorgen over onze drink­watervoorziening. Het lijkt eenvoudig, je draait een kraan open en er komt helder drinkbaar water uit. Weinigen staan erbij stil, dat het overgrote deel van de wereldbevol­king datzelfde helde­re drinkwater moet ontberen, en wij wassen onze auto ermee, of spoelen het toilet ermee door, zonder te weten dat het steeds meer moeite kost om dat water te zuiveren tot gezond water.

En dan te bedenken dat de gedachte leeft, dat men in vroeger tijden men het gewoon uit de sloten en beken kon drinken, nou vergeet het maar, misschien voor iemand die in zijn eentje op de uitgestrekte heide woonde, ver van de bewoon­de wereld, en waar een klein beekje langs kwam kabbe­len.

Water is dusdanig belangrijk, dat er hele oorlogen om zijn gevoerd, en die tijd zou nog best eens terug kunnen komen, bedenk maar eens, dat in het midden oosten de rivier de Jor­daan bijna de enigste zoetwater rivier is en waar vele landen van afhankelijk zijn voor hun drinkwatervoorziening, met daarbij dan ook nog de etnische tegenstellingen.

Water, is altijd al gezien als dorstlesser en als bron van alle leven, maar men is er altijd al onvoorzichtig mee omge­sprongen, denk maar aan de grachten in de Middeleeuwen, dat waren uitein­delijk open riolen, het straatvuil, al het afval van de mens, maar ook van het dier, gooide men erin, tot en met slachtafval toe, geen wonder dat er epidemieën uitbraken zoals de pest, maar over de oorzaak had men toen nog geen idee. Wel had men in de gaten, dat wanneer men water dronk uit bijv. de gracht, dat men dan weinig kans had er zonder kleer­scheuren af te komen, en als drank had men dan ook bier. Bier dat in allerlei soorten gebrouwen werd, het was volksdrank nummer een, en ook heden gooit het hoge ogen, zij het als andere oorzaak. Een beetje stad of dorp had vele brouwerijen binnen zijn grenzen, en menig grote boer had zelfs zijn eigen brouwerij. Amersfoort en directe omgeving had vele bierbrouwe­rijen, een simpel rijmpje op een glas in lood raampje van het Brouwersgilde in 1614 aan de St.Joriskerk geschonken, is daarvan het bewijs, St Joris hield wel van een glaasje, en was derhalve dan ook de patroons­heilige van het brouwersgilde.

” Men sag wel eer in ’t Amersfoortsche dal

Drie honderd en vijftig Brouwers leven,

Maar die daar nu nog zijn in ’t getal

Die hebben dit glas alhier gegeven”

De Amersfoortse bierbrouwers, namen een voorname positie in, in de Nederlanden, vanwege uitgebreide graan en hopvelden in de directe omgeving, en vanwege goed bronwater, zodat zij zich tot grote hoogte konden ontwikkelen. Namen als De Lelie, De Een­hoorn, De Kroon en De Posthoorn waren enkele bekende brou­werijen. Jaloezie, allerhande tolheffingen en invoerrechten en nog vele andere beperkingen maakten het de Amersfoorters niet gemakkelijker, maar verandering van smaak deed hen uiteinde­lijk de das om. Zij hadden een specialiteit, de ‘koyte’, een extreem zwaar bier, terwijl men in andere gebieden steeds meer overging op lichtere bieren, trots als zij waren op hun bier, waren zij te laat met het verzetten van de bakens, en misten daardoor de aansluiting.

En nu gaat een der oudste Nederlandse brouwers, Grolsch uit 1615 over in Zuid Afrikaanse handen, en hiermee verdwijnt weer een oeroud Nederlands bedrijf van de beursindex.

Ondanks allerlei constructies, om overname tegen te gaan, is het SABMiller en de ABNAMRO gelukt, om Grolsch te overtuigen.

De Zuid Afrikaanse brouwer SABMiller maakte gisteren bekend dat zij een overnamebod van 816 miljoen euro uit gaan brengen op Grolsch.

De leiding en grootaandeelhouder de fam. de Groen gaan akkoord, onder voorwaarde dat er niet aan de receptuur gesleuteld maf worden, de merknaam blijft en er geen gedwongen ontslagen gaan vallen.

In 2005 introduceerde Grolsch nog twee nieuwe bieren, Premien Blond en Premien Weizen naar Duitse traditie, nu zal mogelijk een volgend nieuw biertje, Premien Donker kunnen zijn, verwijzend naar Zuid Afrika.

Anton G.M.Heijmerikx, Lathen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: