De Russische tsaar Nicolaas II, fabelachtig rijk.

De laatste tsaar van Rusland, Nicolaas de II, die in 1918 met zijn hele gezin is vermoord, baadde in een onvoorstelbare weelde. In hedendaags geld uitgedrukt was zijn vermogen 75 biljoen gulden waard, 75 miljoen maal miljoen. Jarenlang deden de spannendste geruchten en verhalen de ronde, waar dat for­tuin gebleven was, hieronder het relaas.

Begin deze eeuw werd het fortuin van de Romanov’s, de Russische tsaren dynastie, geschat op 9 miljard dollar, dat is het duize­lingwekkend bedrag van 75 biljoen gulden vandaag de dag.

Het hof van de laatste tsaar, Nicolaas II, was een en al pracht en praal, de tsaar zelf had een paleis in Sint Peters­burg, in Peterhof aan de golf van Finland, in Livadia aan de Krim en twee in Tsarkoe Selo. Dan waren er de miljoenen kunst­schatten en juwelen.

Als staatshoofd had Nicolaas II de kei­zerskroon van Catharina de Grote geerfd, ingelegd met bijna 5000 diamanten, de keizerlijke scepter, die de beroemde Orlof diamant bevatte, en de gouden keizerlijke rijksappel, die ook weer diamanten en een enorme saffier bevatte.

De rest van de juwelen collectie bestond uit de meest zeldzame parels, diaman­ten en robijnen, de fraaiste broches, sigarettendoosjes, snuifdozen, miniaturen, colliers en natuurlijk de beroemde Fabergé paaseieren.

Ook fameus was zijn schilderijen verzame­ling, met vrijwel alle grote meesters vertegenwoordigd, alsook zijn enorme biblio­theek. Zijn landerijen waren 100 miljoen roebel waard. En dan had de tsaar nog een aardig kapitaaltje op de binnen en bui­tenlandse banken. Onder druk van de revolu­tie vanuit het volk, en het opkomend communisme, en de dicta­tors van die dagen, Stalin, Kamenev, Lenin, Kerenski en Trots­ki deed Nicolaas II en de tsarevitsj Alexis afstand van de kroon, op 15 maart 1917, ten gunste van zijn broer groot­hertog Mi­chael, die die kroon weigerde, omdat hij vaststelde, dat Rusland een republiek was geworden. In de nacht van 16 op 17 juli 1918 werden tsaar Nicolaas II en zijn vrouw tsarina Alexis, hun vier dochters en hun zoon in Jekatarinenburg vermoord in opdracht van de nieuwe communistische dictators, waarna na jaren in Amerika een vrouw opdook Mrs. Anderson, die beweerde Anastasia te zijn, de dochter van de laatste tsaar, en die ontsnapt zou zijn aan de moord op haar familie.

Pas in 1994 zijn in de bossen van Jekatarinenburg resten gevonden van een massagraf, met daarin de stoffelijke resten van alle leden van de tsarenfamilie, met enige bedienden en bewakers. Maar forensisch onderzoek heeft uitgewezen, dat het niet de lang gezochte overblijfselen waren.

De vraag die zowel Russen als buitenlanders bezig hield, na de dood van de tsaar en zijn gezin, was, waar is hun enorm for­tuin gebleven ?

Toen Nicolaas II na zijn aftreden in maart 1917 werd verbannen door de toenmalige Doema, het hoogste rechtsorgaan in de S­jovjet Unie land van arbeiders en soldaten, naar Tobolsk in Sibe­rië, hadden vijftig mensen drie uren nodig gehad om de koffers van het gezin, de begeleiders en de bedienden in te pakken.

Meegenomen werd, naast natuurlijk de gewone benodigdheden als boeken en kleding, de meest geliefde juwelen ter waarde van een miljoen roebel, momenteel enkele miljoenen guldens.

De tsaar kreeg een toelage voor voeding en dergelij­ke, maar was bij lange na niet toereikend voor zijn wijze van leven, in weelde en rijkdom. En toen die bijlage steeds minder werd, begon men juwelen te verhandelen met de plaatselijke winkeliers. De dreiging voor de familie werd steeds groter, en in het voorjaar 1918 moesten zij vertrekken naar Jekatarinen­burg. De vier dochters van de tsaar naaiden uit voorzorg de juwelen in hun onderkleding en in de hoeden, zelfs knopen werden van de kleding gehaald, en gewisseld met briljanten omwikkeld met watten en zwarte zijde.

In totaal wisten zij op die manier circa acht kilo aan kostbare stenen veilig te stellen. Toen de dochters werden neergeschoten, stroomden de juwelen uit de kogelgaten in hun kleding, de meeste opge­raapt en samen met de juwelen welke zij droegen, naar Moskou opge­stuurd, maar vele kostbaarheden zullen door hun bewakers en moordenaars zijn achterovergedrukt.

De voorlopige regering en later de bolsjewieken van Lenin hebben de paleizen van de tsaar, plus de inhoud, simpelweg genationaliseerd.

Ze deden pogingen om de kunstschatten te bewaren en een groot aantal werd in kluizen opgeborgen, maar tegelijkertijd werd het winterpaleis in St.Petersburg bezet, door soldaten met losse handen en een paar maanden later, tijdens de nacht van de oktober revolutie, door een mensenmassa die zoveel mogelijk meenam als dat zij konden, de rest in het paleis werd gewoon verwoest. Eiken kasten, het porselein, de olieverfschilderij­en, achtergelaten japonnen, iconen, boeken, tapijten, vrijwel niets ontkwam aan de verwoesting en de ziedende mensenmassa.

Zelfs de flessen in de enorme wijnkelders, die een te grote aantrekkingskracht hadden op de soldaten, besloot men in de rivier de Neva te legen, zodat vissen zigzaggend hun weg vervolgden.

In de jaren twintig en dertig zat de Russische regering te springen om harde westerse valuta, en om dit te verkrijgen, begon men juwelen en kostbaarheden in het westen te verkopen. Zo kocht de Engelse koningin Mary, die gek was op juwelen, maar ook kocht van vele gevluchte Russische aristo­craten, terwijl het Engelse koningshuis ook verwant was aan de tsarenfamilie, twee van de Fabergé eieren welke van de tsaar geweest waren. Ook vele schilderijen uit de Hermitage van onder meer Rembrandt, Hals, Titiaan, Raphael, van Dijck en Boticelli ondergingen hetzelfde lot, terwijl momenteel de Hermitage in Leningrad (St.Petersburg) ondanks die grote uitverkoop, nog steeds vermaard is om zijn enorme collectie.

Zelfs de biblio­theek van de tsaar werd verkocht.

Het geld wat de tsaar op de banken had gehad, werd net als zijn overige bezittingen genati­onaliseerd, maar volgens niet aflatende geruchten had hij enorme kapitalen in het buitenland. De New York Times schatte in 1929 zelfs dat, dat een bedrag van een mil­jard dollar was. Dus voor leden van de Romanov’s die op tijd hadden weten te vluchten, zou dat een aardig erfenisje kunnen zijn, maar helaas voor hun, het bewijs van de persoonlijke bankrekeningen van de tsaar heeft men nimmer kunnen vinden.

Er was wel Russisch goud in westerse banken, maar dat was van de staat Rusland en niet van de tsaar persoonlijk, en ook Russisch geld kon men op banken in Engeland, Frankrijk en Amerika traceren, maar ook dat waren staatsgelden.

De tsaar had wel geld in Engeland gehad, maar na het uitbreken van de eerste wereldoorlog had hij dat uit patriottisme overgeheveld naar Russische banken, en werd gebruikt voor hospitalen en voorraden voor het leger.

De enigen die nog een bankrekening hadden in het buitenland, waren de vijf kinderen van de tsaar en tsarina. De 13 miljoen roebel, welke heden ten dage 125 miljoen gulden waard zouden zijn, stonden in 1914 op een Duitse bank in Berlijn, en konden door de eerste wereldoorlog niet worden teruggehaald.

Door inflatie tijdens en na de oorlog was het in die jaren nauwe­lijks meer wat waard, hooguit een half miljoen, omgerekend naar de dag van vandaag, in die dagen stak men sigaren en pijpen aan met biljetten van 1000 mark, en moest op een brief naar het buitenland een postzegel van 100.000 mark, en dat kon oplopen tot een miljoen mark.

Uiteindelijk werd dat bedrag eind jaren dertig geërfd door de weduwe van Michaël, de broer van de tsaar, en door de zusters van de tsaar Xenia en Olga, en door twee zusters en een broer van de tsarina.

Colofoon: onbekende bron.

Anton G.M.Heijmerikx

10 gedachten over “De Russische tsaar Nicolaas II, fabelachtig rijk.

 1. TSAAR en zijn familie VERMOORD om JALOEZIE!!!!

  Het trieste in deze verschrikkelijk zaak is dat zijn eigen ” vrienden” hem in de steek hebben gelaten en uit jaloezie gehandeld hebben.

  Ik heb samen met mijn vrouw welke in de USSR tijd geleefd en geboren is grootte bewondering voor de tsarenfamilie.

  Voor mij is het een HELDENFAMILIE.

  De wereld moet er op toe zien dat zoiets NOOIT meer kan gebeuren,

  Dennie Peijs / Galina Yurchenko, Anastasia en Alexandr.

  Like

 2. Ikzelf met m, n nu al 70 jaren heb altijd een enorme bewondering gehad voor deze uitzonderlijke familie, over deze gebeurtenissen die ik in m, n jeugdjaren opving , gedeeltelijk door lectuur of afbeeldingen gaf me altijd een gevoel een gevoel van onbehagen, verdriet om zoveel leed en ja, ook van ongeloof, hoe kon zoiets gebeuren?
  wanneer ik de foto, s bekijk van deze prachtige familie lijkt het me nu zelfs, op de huidige dag onwezenlijk dat dit alles werkelijk in de geschiedenis staat geboekt als één van de gruwelijkste gebeurtenissen !
  nee zoiets mag en kan zich niet meer herhalen!

  Like

 3. Ter rechtzetting, ja er waren al die paleizen maar de meeste werden niet gebruikt door Nicolas II . Zij woonden in Het Alexandrov Paleis, welk warm en cozy was maar geen echte pracht en praal, de bedden waren van ijzer!!! Het ontbijt was ook zeer eenvoudig.
  Natuurlijk waren er de bals enz… maar de Keizerlijke Familie vermeden die zoveel mogelijk wegens de zieke Tsarevitsj. Het winter Paleis werd zelden bewoond alsook de Paleizen in Moskou! Ook werden zij niet vermoord door communisten maar Bolcheviki! Het woord communist kwam pas later.Men had de Mencheviki en de Bolcheviki, de Mencheviki werd geleid door Kerenski! Die vluchtte en later in de USA woonde tot 1970. Wat gebeurt is met onze Keizerlijke Familie is en blijft een trauma voor velen van ons.Wij zullen dat noot vergeten en zal nooit vergeten worden daar er nu in Rusland meer en meer Imperialisten opduiken en heel veel wordt terug in ere hersteld zoals onder Imperator Nikolai II.
  Was bedoeld ter verduidelijking en informatie. Meer info te zien op de site

  en http://www.frozentears.org/

  Like

 4. Terwijl er in Rusland onvoorstelbare armoede heerste, en er vaak echte honger geleden werd, leefde de Tsarenfamilie in ongehoorde luxe. De Tsaar en zijn vrouw gaven elkaar ieder jaar Fabergé-eieren! Als een aardigheidje! Die eieren werden van goud, zilver, diamanten en ivoor gemaakt, en zijn fabelachtig duur. De revoluties van 1905 en 1915 zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Iedereen die durfde protesteren werd genadeloos aangepakt door de politie, het leger en de geheime dienst. En toen besloot de hoge adel van o.a. Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Rusland en Servië (dat land had toen nog een koning) dat binnen Europa om de macht gevochten moest worden. Te veel koningen en keizers, op een te klein gebied. Het was 1914. Miljoenen boerenjongens en arbeidersjongens sneuvelden aan het front. Maar NIET de hoge adel! Die leefde verder in de zijn ongehoorde luxe, met bals, paleizen, diners en Fabergé-eieren. Volkomen terecht dat in Frankrijk destijds de revolutie uitbrak, en dat zowat de hele adel aan de lantarenpaal eindigde, of onder de guillotine. En volkomen terecht dat de familie van de tsaar voor het vuurpeloton kwam. Een kleine boetedoening voor het onvoorstelbare leed dat in hun naam gepleegd werd, en waar ze helemaal niets aan deden.
  Als je een minder gewelddadig einde voorstaat: dan had het misschien toch wel beter geweest dat ze tot hun einde gedwongen waren om in fabrieken te werken, of als boer, op het land; net als destijds in China gebeurde, met de laatste keizer.

  Like

 5. De keizerlijke familie waren onderhevig aan de nukken van de adel door het lijfeigenschap en de Russisch orthodoxe kerk . Meerdere Tsaren en Tsarinas hebben geprobeerd om het land de moderne tijd in te loodsen maar te vergeefs er was te veel tegenstand . De laatste tsaar die het probeerde werd opgeblazen verloor beide benen en stierf zelfs Katharina de Grote werd zeer duidelijk gemaakt dat het haar leven zou kosten . De Romanovs waren een product van hun omgeving oppermachtig maar ook weer niet . Ik bewonder Z.K.M de Tsaar en zijn familie enorm ware Royals tot het bittere eind . God zegen het Keizerlijk huis Romanov

  Like

 6. De ondergang van de monarchie in Rusland heeft de tsaar, en in het bijzonder zijn tsarina, voornamelijk aan zich zelf te danken door niet mee te bewegen met de democratische vernieuwingen in zijn tijd. Een moord op de tsaar en tsarina was misschien als afrekening voor al het geleden leed van de bevolking nog verklaarbaar. Denk ook aan het antisemitisme dat hij en ook zijn 19e eeuwse voorgangers aan de dag legden. Maar de (zeer walgelijk uitgevoerde!) moord op het gehele gezin in opdracht van de grote leider Lenin, waaronder de 5 onschuldige kinderen die werkelijk als beesten zijn afgeslacht wordt door helemaal niets gerechtvaardigd.

  Like

 7. Er zijn sinds het O.T. altijd al grote vermogens verdwenen via uiterst dubieuze wegen van handel en banken. O.a. van aartsvader Abraham, Koning Salomo, de Romeinen, Cleopetra, de Tempeliers, het vermogen van Neeltje Pater, etc, etc.
  Men vond ook in de kelder na het ineenstorten van de beide Twin Towers in Amerika grote hoeveelheden opgeslagen goud. Afkomstig van ???
  Men dacht altijd dat de goud voorraden van de wereld in Zuid Afrika lagen…….niet dus.

  Like

 8. Al voor de grote revolutie waarbij de toenmalige Tsaar al niet lekker meer in het zadel het zat, werden er enorme grote hoeveelheden goud naar Engeland verscheept.
  Nooit meer iets van teruggevonden nadat zij waren vermoord.
  Het is wel ergens gebleven, maar iedereen hield en houdt nog steeds zijn mond daarover.
  In de hoogste echelons van de wereld is het een grote bende………. op ieder gebied.

  Like

 9. Wat weten wij nu eigenlijk echt over dit grootste land ter wereld?
  Het enigste wat altijd enigszins in beeld komt is de eerste 2500 kilometer
  vanaf de grens met Polen tot aan de Oeral.
  Maar wat ligt er in de volgende 10.000 kilometer tot aan Vladivostok?
  Het is nog altijd een land met onbekende streken en volkeren die eigenlijk
  nooit in beeld komen qua media.
  Wat zou daar allemaal nog aanwezig zijn na al die turbulente eeuwen.
  Het is een wereldwijd geheim dat er nog altijd totaal hermetisch
  afgegrendelde gebieden en steden zijn in Siberie waarvan zelfs de eigen bevolking
  niet weet wat of daar wel of niet leeft qua mensen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: