Bekend, onbekend, plichtsgetrouw en kleurrijk Salland.

Het boek is uitverkocht

Een nieuw boek zit er dus aan te komen, een boek waarin vele verhalen en artikelen staan van bekende en minder onbekende personen, maar ook bekende of minder bekende gebeurtenissen.

Welke mensen grofweg geleefd en gewerkt hebben in het Sallandse gebied.

Of gebeurtenissen die mensen uit datzelfde gebied hebben meegemaakt.

Veel van die artikelen kwamen tot stand uit verhalen verteld, door en van de ouderen onder ons, die vaak al zijn overleden, ook personen waarover het gaat zijn vrijwel allemaal overleden.

Positieve reacties uit de omgeving en anderszins, maar ook onderzoek in archieven hebben ertoe bijgedragen om tot uitgave en publicatie te komen.

Een greep uit de inhoud, De schrik van Harculo, Jan met de Zolle, Nak Nak, Luiken Hein, Moord in Herxen, Soldaat op de Grebbeberg en krijgsgevangen in Luckenwalde, Nederlanders in vreemde maar vooral Katholieke krijgsdienst, de Ommerschans, Teunis van de Juttenkamp, Anton met de bienties, gebroeders Middendorp, Hermannus Meuleman onder Napoleon, Jan de Roos, Jan van Omeskamp, Kapelaan Aveskamp, kardinaal van Rossum, Autobusongeluk onder Heino, Anna Klep, Boerhaarse kermis, Billy Mooiweer, enz. enz. zo’n 65 artikelen en verhalen.

Veelal verhalen over mensen en gebeurtenissen die na onze generatie mogelijk verdwenen zijn in vergetelheid, en dat zou toch wel heel erg jammer zijn.

Het is de groep bijzondere mensen die in onze samenleving een rol hebben gespeeld zonder dat men daar noemenswaardige hinder van ondervond.

Dat in tegenstelling met het heden, war drank en drugsmisbruik, maar ook losgeslagen personen de samenleving vaak ontwrichten door hun a-sociaal gedrag, de goeden niet te na gesproken.

Het was mede de sociale controle, en het aanspreken op hun gedrag, die regulerend werkte, heden loopt men snel door of liever een blokje om, om niet in elkaar geslagen te worden, of in het allerergste geval een mes tussen de ribben te krijgen en het niet te overleven.

Het is ook die groep uit het verleden, die door geloofsovertuiging, vaderlandsliefde of gedwongen door vreemde overheersers, emotionele zaken hebben meegemaakt waarvan latere generaties anders niets, of nauwelijks iets gehoord zouden hebben, als zij dat niet in hun directe omgeving hebben meegemaakt.

Kortom, begin november zal het boek met slappe kaft, gedrukt en wel in eigen beheer uitkomen met daarin zo’n 65 artikelen, over ca 175 pagina’s verdeeld met meer dan 150 afbeeldingen in zwart/wit en A4 formaat.

De oplage is beperkt, dus vanaf nu is er de mogelijkheid om een exemplaar te reserveren.

De prijs bedraagt € 20,- inclusief de kosten bezorging of verzending.

Anton G.M.Heijmerik

email: anton@heijmerikx.nl

www.heijmerikx.nl


2 gedachten over “Bekend, onbekend, plichtsgetrouw en kleurrijk Salland.

 1. Hallo Anton
  Complimenten voor dit prachtige boek. Veel van de beschreen mensen ken ik uit mijn jeugdjaren, velen ook uit verhalen.
  Tegelijk schieten me nog zoveel markante mensen door het hoofd die het ook verdienen een plek in kleine geschiedenisboeken te krijgen.
  Wie weet krijgt jouw boek nog een deel 2.

  Groeten Gerard Oosterlaar (alias de Höllenboer)

  Like

 2. Hallo Anton,

  Geïnteresseerd in Salland en Sallanders, zag ik dat je boek, op boekwinkeltjes.nl te koop werd aangeboden. Ik heb geen spijt van de aanschaf: boeiend boek over personen en gebeurtenissen die niet in de vergetelheid mogen raken. Zijdelings wordt in het verhaal over Jan Leem, Anne (,Annegie’) Thering aangehaald. Ik heb haar goed gekend en was er kind aan huis, in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Zij was een kleine kordate en strijdbare vrouw, die haar mening niet onder stoelen of banken stak, en iedereen die op haar pad kwam, zonder mensenvrees tegemoet trad.
  Ik zou haar dan ook niet als ,zonderling’ willen typeren. Over de Maria-verschijning sprak zij niet meer, maar ze bleef een diepgelovige vrouw, trouw aan haar ,Kruisverheffing’. De inboedel van haar huisje bestond vooral uit religieuze voorwerpen, foto’s van Paus Johannes Paulus II en andere prullaria. Zij heeft zich ontfermd over haar ongetrouwde broer Mans, die van 1972 tot zijn dood in 1988 een liefdevol thuis vond bij zijn zus. Ook voor mij en de legendarische Willem van Beek heeft zij veel betekend. Zo zorgde zij dat Willem inwonend werd in abdij Sion in Diepenveen en daar een mooie oude dag had. Later werd haar huisje ,ommuurd’, zélf schakelde zij hiervoor vakkrachten in, die later ook tot haar vriendenkring behoorden.

  met vriendelijke groeten,

  Antoon Jansman (Norp)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: