Peter Stuyvesant en New York.

Een bekende Fries in het buitenland, is Peter Stuyvesant, geboren in 1592 in Wolvega als zoon van een predikant .

Zijn achternaam komt van de stuifzanden, die rondom zijn geboorte­plaats Wolvega veel voorkwamen. Ook hij zelf was opvliegend en woest van aard.

In 1633 monsterde hij zich vrijwillig aan bij de West Indische Compagnie, en mocht zich in de oerwouden van Brazilië bewijzen wat hij waard was.

Hij maakte binnen de kortste keren promo­tie, en 10 jaar later in 1643 werd hij al gouverneur van Curaçao, en in die hoedanigheid viel hij met een klein leger in 1644 Sint Maarten aan, om de Portugezen te verjagen, die net als de Hollanders over de hele wereld bezittingen hadden. Maar Peter Stuyvesant werd hier in de pan gehakt, en hijzelf verloor hierbij zijn rechterbeen. Eenmaal terug in Nederland, kocht hij zich een nieuw been van ebbenhout met zilver besla­gen, terwijl hij ook met Judith Bayard, een dochter van de Waalse predikant in Breda, in het huwelijk trad.

In 1646 vertrok het echtpaar naar Nieuw Amsterdam, deze Hollandse nederzetting was door Peter Minuit geboren in Wesel, en vrijwillig tot de West Indische Compagnie toegetreden, gekocht van de daar wonende Manhattenindianen voor $ 24,- aan kralen en andere snuisterijen in 1626, en omvatte het hele eiland Manhatten, en Stuyvesant werd in 1646 de nieuwe Directeur-Generaal van deze enclave, hij volgde Willem Kieft op.

Styuvesant had minder problemen met de oorspronkelijke bewoners, de indianen,maar des te meer met de Engelsen.

Omdat de neder­zetting uit een bont gezelschap bestond, van pelsjagers, bont­handelaren en ook te maken had met opstandige indianen, ter­wijl de Engelsen op de loer lagen, om deze nederzetting aan hun zegekar vast te binden.

Maar Stuyvesant ging voortvarend te werk, hij verhoogde de belastingen, om betere financiële armslag te krijgen, hij gooide al te lastige personen eruit, bestreed de indianen alleen daar waar nodig, liet alle houten huizen afbreken en verving ze door stenen gebouwen, richtte een brandweer op, liet een heus stratenpatroon aanleggen, kortom, de nederzetting veranderde in een heuse stad.

In 1653 kreeg Nieuw Amsterdam dan ook heuse stadsrechten, maar Stuyvesant was daar niet blij mee, en ook al verkondigde hij dan ook plechtig de nieuwe stadsrechten af op de treden van het stadhuis, de bij de nieuwe status behorende democratische regels lapte hij aan zijn laars, en hield de touwtjes zelf strak in handen.

Maar in 1664 moest hij het onderspit delven tegen de Engelsen, die meenden oudere rechten te kunnen laten gelden op Nieuw Amsterdam.

Aanvankelijk wilde hij de stad nog verdedigen tegen de Engelsen die op 28 augustus 1664 voor de stadspoorten verschenen, maar een comité van 95 verontruste burgers dwongen hem, middels een petitie en een handtekeningenactie, de stad over te dragen aan de vijand, wel voerde hijzelf de onder­hande­lingen.

En op 8 september 1664 werd de Hollandse vlag gestreken en vervangen door de Engelse en kondigde de Engelse kolonel de naam van de nieuwe stad af, New York.

Na een korte periode in Nederland doorgebracht te hebben, keert hij als particulier kolonist weer terug naar New York, en is er ook overleden in februari 1676 en begraven in de St.Mark’s Church in New York, op de plek van het erf van zijn vroegere boerderij, waar hij een kleine kapel had laten bouwen.

Vele namen in het huidige New York herinne­ren nog aan de Hollanders, Brooklyn-Breukelen, Broadway-Brede weg, Wallstreet-Walstraat en o.a. Harlem-Haarlem

Anton G.M.Heijmerikx, Lathen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: