Stolpersteine Raalte

“Ze zijn weer terug”.

Deze woorden sprak een lid van de familie en nabestaande zondag 6 april bij het leggen van 13 Stolpersteine in Raalte, emotionele woorden, maar o zo gemeend.

Maar het wachten is nu op de andere oud inwoners van Raalte, ook zij  moeten nog terugkeren naar hun Raalte, en dat zal ook nog gebeuren.

Niet helemaal duidelijk is wanneer, maar dat zij terugkeren is zeker.

Gunter Demnig heeft ons verzekerd, dat hij zijn uiterste best zal doen om dit jaar nog de Stolpersteine af te leveren en als het enigszins mogelijk is ze zelf in het straatbeeld in te passen.

Gunther Demnig, hij is van na de oorlog (1947 Berlijn), is de bedenker van de Stolpersteine. Gunther Demnig plaatst zoveel mogelijk de steentjes zelf, en daar waar dat niet voor alle steentjes kan, eventueel in overleg door anderen.

Hij sprak met een geestelijke in Keulen over zijn idee over de Stolpersteine, maar ook over de onmogelijkheid om 6.000.000 stenen te maken en te leggen. Deze geestelijk maakte de opmerking, ja zoveel kun je er inderdaad niet maken en leggen, maar als je niet begint blijft het bij een idee. Dat zette hem aan het denken, en uiteindelijk werden in 1997 de eerste 55 Stolpersteine in de wijk Kreuzberg in Berlijn gelegd.

Op 1 april 2013 werd in Oss de 40.000e gelegd, en nu in april 2014 zijn er verspreid over 17 landen al ruim 46.000 gelegd. En het einde is nog lang niet in zicht, gedreven als Gunter Demnig is om van zijn idee, zijn levenswerk te maken.

In Raalte verwonderde hij zich over de grote belangstelling, en over de wijze waarop de schooljeugd er bij betrokken is geworden, zoveel mensen die belangstelling toonden met hun aanwezigheid had hij nog niet zo vaak meegemaakt.

Hij was daar erg van onder de indruk.

Het begon met de ontvangst van de genodigden bij Hotel de Zwaan, waaronder nabestaanden van verschillende Joodse families.  Daarna liepen zij naar de Stationsstraat, waar Geert Hannink, voorzitter van de Historische vereniging Raalte iedereen welkom heette; vervolgens gaf hij het woord aan burgemeester Zoon, die in het bijzonder de heer Gunter Demnig in het Duits hartelijk welkom heette.

Vervolgens werden er 6 Stolpersteine gelegd voor de nummers 15 en 17 ter nagedachtenis aan de omgekomen leden van de fam. Lutraan. Deze stenen werden door nabestaanden aan Gunter Demnig overhandigd, en enkele door vertegenwoordigers van de sponsoren. Dit gebeurde onder het afspelen van gepaste muziek.

Daarna was het de beurt aan Eléon de Haas, lid van de Joodse Gemeente van Almelo om een gebed in het Hebreeuws uit te spreken, dat vervolgens door Diny Heidenrijk in het Nederlands werd voorgedragen, daarna volgde een gebed in het Hebreeuws voor alle overleden Joden. Vervolgens gingen de aanwezigen naar de Nieuwstraat 28 waar ook een drietal Stolpersteine werden gelegd, aangegeven door sponsoren aan Gunter Demnig. Tot slot liep het gezelschap naar de Herenstraat waar 4 Stolpersteine werden gelegd, aangereikt door scholieren van de Korenbloemschool, de St Jozefschool uit Nieuw Heeten, alsmede Joodse familieleden en sponsoren. Tussentijds werden eigengemaakte gedichten voorgelezen door scholieren van de Korenbloemschool.

Daarna werd Gunter Demnig bedankt voor zijn idee van de Stolpersteine, het leggen van deze Stolpersteine en werden de aanwezigen uitgenodigd om tot slot van deze bijzondere en toch ook emotionele bijeenkomst op zondag 6 april in Raalte, om een kop koffie te drinken en na te praten in Hotel de Zwaan, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt.

Deze dag en de plaatsing van de eerste 13 Stolpersteine, kon niet plaatsvinden zonder de enorme hulp van sponsoren en vrijwilligers, wat door ons als werkgroep Stolpersteine Raalte als zeer bijzonder is ervaren. Waar wij ook aanklopten, bedrijven maar ook particulieren, en wat wij ook vroegen, altijd was er medewerking, en niets was teveel. En ook ongevraagd werd ons vaak hulp aangeboden. En ook bleek na zondag dat rekeningen door derden waren betaald, heel verrassend en fijn te mogen vernemen. Zeker ook de bijdragen die wij nadien nog mochten ontvangen, en donaties die misschien nog zullen volgen.

 

Werkgroep Stolpersteine Raalte.

Anton Heijmerikx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: