Barnsteenkamer.

Barnsteenkamer.

De wereldberoemde barnsteenkamer, ook wel amberzaal genaamd, is verdwenen in 1941, nadat de nazi’s St.Petersburg hadden veroverd in de operatie Barbarossa, en daarbij ook het Catharina paleis gelegen in Trarskye Selo ca. 20 km ten zuiden van St.Petersburg. Naar schatting zijn bij die operatie Barbarossa, de grootste veldslag aller tijden ca. 30 miljoen mensen om het leven gekomen. Alleen al in St.Petersburg welke stad tijdens de oorlog Leningraad genoemd werd, en pas na een omsingeling van ca. 900 dagen veroverd werd, zijn naar schatting 1 miljoen mensen omgekomen, waarvan er ca. 600.000 begraven zijn in massagraven.

De nazi’s lieten zich niet onbetuigd, en roofden alle kunst richting Duitsland.

Ook de barnsteenkamer, uit het paleis van Catharina. In een kamer in het paleis van Catharina waren de wanden bekleed met barnsteen versierd met gouden panelen en spiegels.

Deze barnsteenkamer, was oorspronkelijk besteld door de Pruisische koning Frederik I, toen hij zichzelf in 1701 tot koning kroonde. Tot zijn bezit hoorde ook slot Charlottenburg in Berlijn. Frederik had ook contact met de Deense koning die in Kopenhagen een kasteel had versierd met barnsteen mozaïeken. Niet zo verwonderlijk, in de Oostzee werd destijds veel barnsteen boven water gehaald. (Barnsteen is gefossiliseerd hars afkomstig van naaldbomen).

De Deense hofbarnsteensnijder Gottfried Wolfram kwam in 1701 naar Berlijn, en had in 1707 een wand en grote delen van de kroonlijsten klaar.  Twee barnsteensnijders uit Dantzig, Turow en Schacht voltooiden in 1711 het werk.

Frederik I (Koningsbergen11-7-1657 – Berlijn25-2-1713), had mede door zijn expansiedrift en uitbundige levensstijl, grote schulden gemaakt, hij werd opgevolgd door zijn zoon koning Frederik Willem I.

In 1713, het jaar dat hij zijn vader opvolgde, kwam de Russische tsaar Peter de Grote naar Berlijn, en die zag het barnsteenkabinet en was vol bewondering. Frederik Willem die het land weer moest opbouwen, kon wel wat hulp gebruiken van de machtige en rijke tsaar, en schonk hem het barnsteenkabinet.

Op 29 januari 1717 schrijft Alexander Gawrilowitsch Golowkin, de Russische gezant in Berlijn aan de kabinetssekretaris van de tsaar, dat het barnsteenkabinet welke de koning van Pruissen aan de Russische tsaar ten geschenke heeft gegeven, voor enkele dagen terug uit Berlijn was vertrokken, en dat een koninklijke aardewerkmeester het konvooi zal begeleiden tot in St.Petersburg. Ook de Russische gezant Golowkin gaat mee, en hij heeft een man in dienst genomen, die de Duitse en de Russische taal machtig is, en zo nodig bij ziekte van een der begeleiders hun taak kan overnemen. Het geheel was verpakrt in 18 grote en kleinere houten kisten, en opgeladen op wagens welke door paarden werden getrokken, en over in die tijd slecht begaanbare wegen. Het was een reis van 6 weken, en de Pruisische koning die zo’n kostbaar geschenk weggaf, had geen geld over voor warme kleding voor de voerlui en begeleiders van het konvooi, zodat de Russische gezant zelf zorg moet dragen voor de kosten die de reis met zich meebracht. De reis ging van Berlijn over Koningsberg naar Memel, en het konvooi komt in St.Petersburg aan eind juli begin augustus, en is voorlopig opgeslagen in een bijgebouw van het zomerpaleis, om later opgesteld te worden in de kunstkamer.

Intussen was ca 20 km ten zuiden van St.Petersburg een zomerresidentie gebouwd voor de vrouw van Peter de Grote, Catharina (Yekatarina Alexeyevna) de latere tsarina Catharina II die haar man opvolgde na diens overlijden, met behulp van het leger.

Zij was het die in 1755 de wanden van het barnsteenkabinet liet overbrengen naar Tsarskoye Salo, haar zomerpaleis, welke later het Katharina paleis ging heten.

Catharina II (de Grote) was dol op edelstenen en halfedelstenen, en zij nam de beroemde architect Bartolomeo Francesco Rastrelli is dienst, om het barnsteenkabinet te verfraaien, aangevuld met Venetiaanse spiegels, goud verguld houtsnijwerk steen mozaïeken van agaat, jaspis en barnsteenelementen. Zo is in 1763 uit het barnsteenkabinet de barnsteenkamer ontstaan, wat wel het 8e wereldwonder werd genoemd.

Ruim 180 jaar lang, was de barnsteenkamer een lust voor het oog, en voor de vele Russische leiders die elkaar soms in rap tempo opvolgden. Wel zijn er in de loop der tijd restauraties verricht aan de barnsteenkamer, in 1894-1897 onder leiding van Sidorow, in 1913 door de juweliersfirma Stump uit Danzig.

Dan breekt de 1e wereldoorlog uit 1914-1918, en Rusland treft talrijke nederlagen tegen Duitsland en Oostenrijk.

In maart 1917 komt het Russische volk in opstand, en verliest de tsaar zijn gezag over het leger, die steeds meer zich aansloten bij groeperingen tegen tsaar Nicolaas II, hij treed af op 15 maart 1917. Als dan Lenin de macht grijpt in Rusland  bij de oktoberopstand van oktober 1917, de tsarenfamilie is uiteindelijk in Jekaterinenburg gevangenen gezet. Vervolgens zijn zij in de nacht van 16-17 juli 1918 vermoord in de kelder van het Ipatievhuis waar zij al enkele maanden verbleven. Hun lichamen werden in de buurt van Jekaterinenburg in een verlaten mijngang gedumpt, en pas in de jaren negentig van de vorige eeuw werden hun lichamen geïdentificeerd, maar kwamen 2 onafhankelijke onderzoeksteams tot de conclusie dat 2 lichamen ontbraken, wat weer tot een ontelbare geruchtenstroom kwam.

In 1933-1935 vinden wederom restauratiewerkzaamheden plaats aan de barnsteenkamer door de beeldhouwer Krestowski.

Op 21 juni 1941 valt Nazi-Duitsland Rusland binnen onder de codenaam action Barbarossa, en wint als een sneltrein grote delen van Rusland.

Op 29 augustus 1941 komt het bevel om St. Petersburg, welke dan Leningrad genaamd is te evacueren voor de aanstormende Duitse troepen, maar tot een volledige evacuatie komt het niet omdat de tijd daarvoor tekort is, op 8 september sluit de omsingeling van Leningraad, en is de blokkade een feit en zitten zijn inwoners in de val, het kost aan ca. 1 miljoen mensen het leven die gewoon uitgehongerd worden. Op 17 september valt de stad Puschkin (genoemd naar de dichter in 1937 bij zijn 100e sterfdag in 1937), waar het Katharinakasteel en park zich bevinden, na hardnekkige gevechten, en valt daarbij ook de barnsteenkamer in Duitse handen.

In 1942 werd de barnsteenkamer in ca. 36 uur gedemonteerd in kisten verpakt en naar Koningsberg (Kaliningrad) vervoerd, en in het Koningsbergse slot weer opgebouwd. Maar zware bombardementen zorgden ervoor, dat het wederom in kosten verpakt naar de kelders van het slot verdween. Op 27 augustus 1944 werd het slot zwaar getroffen en raakte in brand, en zouden de kisten met barnsteen zijn verbrand, maar bewijs daarvoor is nimmer bewezen. Ooggetuigen hebben verklaart dat de kisten met barnsteen voor de val van Koningsberg op vrachtwagens waren geladen en richting de haven van Pillau zijn gegaan. Het vermoeden werd geuit dat de kisten met inhoud op de bodem van de Oostzee zijn beland. Onderzoek is door velen gedaan, scheepswrakken, oude mijngangen en overal is gezocht, maar tot op heden is het nimmer gevonden. In 1978 is een commode uit de barnsteenkamer in de voormalige DDR opgedoken, en ook in 1978 is op een veiling in Bremen een paneel opgedoken wat afkomstig was uit de barnsteenkamer, een zoon van een voormalige soldaat zou dit geërfd hebben van zijn vader die bij de ontmanteling betrokken was geweest ?.

 

De voormalige barnsteenkamer werd zoals al genoemd het 8e wereldwonder zijn, en sprak tot de verbeelding.

In 1957 werd een aanvang genomen om het Katharinapaleis weer in ere te herstellen, en ook om de barnsteenkamer weer op te bouwen. In archieven zocht men naar foto’s tekeningen en recepten voor het kleuren van barnsteen, en werd voorzichtig een begin gemaakt met de wederopbouw, welke overigens zeer langzaam vorderde. Het was de Duitse firma Ruhrgaz A.G. welke Russisch gas verhandelt, die zich als sponsor in 1999 hiertoe verplicht. Barnsteensnijders moesten worden gevonden en opgeleid, want die techniek was verloren gegaan, en barnsteen moest gevonden en gedolven worden. Dat gebeurde aan de Oostzee in de Russische enclave Samland bij Jantarny waar de grootste open barnsteen mijn zich bevind en waar nog dagelijks barnsteen  gewonnen wordt. Voor de nieuwe barnsteenkamer is ca. 5.7 ton ruwe barnsteen gebruikt, dat is versneden in ruim 1 miljoen tegen elkaar passende stukjes barnsteen.

 

Op 31 mei 2003 is de 2e barnsteenkamer officieel heropend in het Katharinapaleis in bijzijn van de Russische president Poetin en de Duitse bondskanselier Schroder. Het was tevens de dag van het 300 jarig bestaan van het nabijgelegen St.Petersburg, de stad die zijn naam weer teruggekregen heeft.

En nu 2015 duikt het verhaal over de barnsteenkamer opnieuw op in de media.

Poolse schatzoekers zouden een nazispooktrein op het spoor zijn, waar mogelijk buiten veel goud, diamanten en delen van de barnsteenkamer zich zouden bevinden. Het zou gaan om een trein die al meer dan 70 jaar in een afgesloten mijngang geparkeerd zou staan in de omgeving van de Poolse stad Walbrzych, andere bronnen noemen een gang in een in Silesische berg.

Mochten deze berichten op waarheid berusten, en zou het beweerde aan boord van die trein zich bevinden, dan is zijn waarde vele miljarden waard.

Maar het is geen nieuw verhaal, schatzoekers zijn ook al jarenlang aan het zoeken naar een vermeende goudschat welk in een Oostenrijks meer zou zijn afgezonken, maar ook dat is tot op heden nimmer gevonden.

Ook zijn vele kunstschatten nog steeds zoek, en zo af en toe komt er iets tevoorschijn, zoals bij een zoon van de kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt uit Munchen die vele geroofde kunstschatten ter waarde van ruim 1 miljoen bezat.

En nog in mei 2015 werden twee bronzen paarden van 40 ton elk door Jozef Thorak gemaakt, teruggevonden met behulp van Nederlandse onderzoekers die in een loods stonden in Bad Dürkheim, de paarden stonden eertijds in de Rijkskanselarij onder het raam van Hitlers werkkamer.

 

Anton Heijmerikx

 

HaCkeD by BALA SNIPER

HaCkeD By BALA SNIPER
 
Long Live to peshmarga

 

KurDish HaCk3rS WaS Here
darinsniper007@gmail.com
FUCK ISIS !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: