Gebroken Joods leven in Raalte.

Gebroken Joods leven in Raalte.

In Raalte was voor WOII, een bloeiende Joodse gemeenschap, geïntegreerd in de Raalter samenleving. Na WOII, was daar helaas weinig of niets meer van over.

72 Joden die in Raalte geboren of woonden, zijn vermoord in verschillende concentratiekampen, 38 van hun zijn weggevoerd vanuit Raalte en vermoord, enkel omdat zij joods waren.

Na de oorlog kwamen maar 2 Joden weer tevoorschijn vanuit hun onderduikadres, en 1 kwam na de oorlog weer terug, hij die de verschrikkingen van meerdere kampen had overleefd.

In Raalte werd in januari 2013 een werkgroep Stolpersteine Raalte opgericht, met het doel om voor de in Raalte weggevoerde Joden een Stolperstein te leggen voor hun huizen waar zij lief en leed hebben beleefd, en van waaruit zij bruut zijn weggehaald door de nazi’s.

Ook was de opzet, indien mogelijk om dat allemaal in een boekuitgave vast te leggen voor de toekomst.

Na heel veel onderzoek en overleg is het gelukt, en met behulp van vele subsidienten, maar ook en zeker niet in de laatste plaats van vele bedrijven, particulieren en nabestaanden die een Stolperstein adopteerden, of belangeloos werkzaamheden hebben verricht.

 

Op 6 april 2014 zijn door Gunter Demnig de bedenker en kunstenaar van het Stolperstein project in Raalte de eerste 13 herdenkingsstenen gelegd onder grote belangstelling de nabestaanden en inwoners van Raalte. Het ontlokte Gunter Demnig de opmerking, ik heb vele herdenkingen gezien, vele stenen mogen leggen, maar nergens heb ik zoveel jongeren gezien die erbij betrokken waren en zijn dan hier in Raalte.

 

Op 19 april 2015 werden er nog eens 24 Stolpersteine geplaats, maar nu zonder Gunter Demnig, die zoveel verzoeken krijgt om de stenen te leggen, dat er een wachtlijst is ontstaan, waar wij niet op wilden wachten. Het bedrijf Klink-Nijland heeft kosteloos zijn medewerking verleend om de stenen voor ons te leggen. En wederom onder grote belangstelling van velen.

Na het leggen van die 24 Stolpersteine, is er een concert gegeven in de Plaskerk te Raalte door Maarten Peters “Bevroren tranen”, en zijn alle namen voorgelezen van hen die zinloos zijn vermoord en uit Raalte weggevoerd.

 

Er ontbrak nog 1 steen, die voor Nathan de Lange, een arme Joodse inwoner van Raalte die veel pech in zijn leven heeft gekend, en eenzaam woonde buitenaf in een hutje van de gemeente, hij onderhield zich door de verkoop van sigaren, en dat zal voor die tijd beslist geen vetpot geweest zijn.

Hij is vermoord in Sobibor op 14 mei 1943 op 74 jarige leeftijd.

Voor hem is een steen gelegd tijdens een gehouden fakkeloptocht op 9 november 2015 tegelijkertijd bedoelt als herdenking van de Kristalnacht van 9 op 10 november 1938, de datum waarop alle ellende voor de Joden is begonnen in heel Europa.

Op dezelfde dag is het boek “Gebroken Joods leven in Raalte” gepresenteerd, en aangeboden aan de grootste subsidieverstrekkers.

Ook die avond werd ondanks het slechte weer met veel regen en storm toch door velen bezocht.

Met een dankbaar gevoel, hebben wij als 2 persoonswerkgroep “Stolpersteine Raalte”, de gedachte aan onze oud inwoners door de Stolpersteine en het boek weer teruggebracht binnen de Raalter gemeenschap, met als subtitel:

“Ter herinnering om niet te vergeten, opdat het verleden in de toekomst levend blijft”

De meeropbrengst van het boek, zal ten goede komen aan een Joods gelieerd doel in Raalte.

Te denken valt bijv. aan een naamloos graf, waar een Joodse onderduikster al 70 jaar naamloos ligt begraven omdat zij in haar onderduik is overleden stiekem is begraven om haar medeonderduikers niet te verraden en ook haar onderduikadres geheim te kunnen houden. Andere ideeën zijn welkom.

Van al die gebeurtenissen in 2014 en 2015 zijn door Zoom-out uit Heino opnames gemaakt, en geef de linken graag door voor belangstellenden.

Tot slot is het boek “Gebroken Joods leven in Raalte” is te koop bij de Bruna in Raalte voor € 22,50, bestellen via e-mail kan ook, maar dan zijn de kosten € 25,- inclusief verpakking en verzending een boek van 224 pagina’s waarvan deels in kleur.

Bestellen via e-mail: Anton@heijmerikx.nl

 

6 april 2014                      www.youtube.com/watch?v=Hg3nPMvXEUE

19 april 2015                    www.youtube.com/watch?v=dJ2oX33YvcE

9 november 2015            www.youtube.com/watch?v=wmJgec7JJJs

 

 

 

2 gedachten over “Gebroken Joods leven in Raalte.

 1. Hallo,

  mooi en bijzonder dat er Stolpersteine geplaatst zijn en dat er aandacht is voor een kleine gemeenschap uit de Raalter bevolking van weleer.
  Ik hoor dat de voormalige Synagoge aan de Stationsstraat te koop staat. Ik hoop dat er een koper wordt gevonden die er een passend doel voor heeft.
  Misschien een museum zoals de Sjoel in Elburg.

  Groet

  Like

 2. Ik heb laatst nog stilgestaan bij het Joodse kerkhof in Raalte.
  Het ligt er wat stil en verlaten bij, maar wel onderhouden.
  Als je nu op diverse plaatsen in de wereld kijkt kom je tot de treurige conclusie dat we nog maar zeer weinig tot niets hebben geleerd van ons verleden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: