Eerbetoon aan Zus Smolders en Johanna Bake voor hun verdiensten tijdens WOII.

Johanna Hendrika Smolders, bij oud Olstenaren beter bekend als zuster Smolders, zij was jarenlang wijkzuster in Olst en omgeving. Zij woonde samen met Johanna Bake.

Eerst in het centrum van Olst, later tijdens WOII in Huize Middel, en tot slot tot haar overlijden aan de Mengeweg te Wesepe.
Tijdens WOII, werd veelvuldig gebruik gemaakt van haar netwerk in Olst, welke door haar beroep was opgebouwd, en van de kennis van de Engelse taal van beide bewoonsters.
Er is regelmatig van hun diensten gebruik gemaakt door omwonenden en de ondergrondse in Olst. Dat was niet zonder risico, als de Duitsers hen hadden gesnapt, dan was hun leven niets meer waard geweest, en zouden zij zeker zijn gefusilleerd na martelende verhoren. Maar zij hadden geluk, hebben toch een aantal inzittenden van geallieerde vliegtuigen die noodgedwongen naar  beneden zijn gekomen kunnen helpen, in samenwerking met leden van de ondergrondse.
Eerbewijzen van president Dwight D.Eisenhower van de Verenigde Staten, en de Air Chief Marshal van het Verenigd Koninkrijk voor beide dames zijn het bewijs.

Johanna Bartha Henriette Bake is geboren op 30 nov. 1885 te Amsterdam als dochter van William John Herman Bake en Johanna Bartha van den Berg, zij is overleden op 16 april 1956 te Wesepe terwijl het onbekend was waar en of zij begraven is, maar in oktober 2020 is in het archief van de PKN kerk te Wesepe gevonden dat ook zij in Wesepe begraven ligt samen met haar vriendin en levenspartner.
Johanna Hendrika Smolders is geboren op 3 juni 1889 te Harderwijk als dochter van Johannes Petrus Smolders en Catharina Pieternella van Zwet, zij is overleden op 22 februari 1961 te Wesepe, en is ook aldaar begraven. Haar graf is vanaf die tijd naamloos gebleven, maar gezien haar werkzaamheden tijdens WOII, maar ook als wijkzuster in Olst, is het tijd om haar niet te vergeten, en is er onlangs een klein tekstmonumentje geplaatst die herinnerd aan haar verdiensten en de plek van haar laatste rustplaats, en ook voor Johanna Bake is eenzelfde tekstmonumentje geplaatst. Vrijwilligers van de begraafplaats in Wesepe hebben hun graf opgeknapt.

“Want als hun namen nergens meer te lezen staan, zijn zij vergeten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: